Rukoushuone

Matti Vataja:
IHMEELLINEN ARMO

Raamatussa lain vastakohta ei ole laittomuus vaan armo. Laissa on 630 käskyä ja kieltoa, mutta rabbit lisäsivät niihin omia selityksiä ja lain tulkintaa eli isien perinnäissääntöjä. Jeesus joutuikin heti toimintansa alusta alkaen kansan johtajien silmätikuksi, hän kun ei noudattanut pilkun tarkasti vanhinten ja isien perinnäissääntöjä. Hän söi jopa pesemättömin käsin, ja kaiken kukkuraksi hän paransi sairaita sapattina. Perinnäissäännöt nimittäin edellyttivät, että sairasta sai kyllä sapattinakin hoitaa, kunhan hänen tilansa ei parantunut tai heikentynyt. Fariseukset olivat lakihenkisiä paremminkin kuin lain noudattajia.

Jeesus syyllistyi kirjanoppineiden ja fariseusten mielestä työntekoon sapattina kun hän kulkiessaan viljavainion laitaa oppilaidensa kanssa katkoi tähkäpäitä ja söi niitä.

Synagogassa oli mies jonka käsi oli kuivettunut. Sapattina Jeesus paransi tuon miehen. Siitä syntyi nurinaa kansan johtajien mielissä: parannuttakoot sairaat itsensä sitten kun sapatti on ohi.

Kun Jeesus opetti kansaa temppelissä, kesken jumalanpalveluksen hänen eteensä raahattiin nainen, aviorikoksesta kiinnisaatu. Syyttäjät sanoivat: ”Saimme hänet kiinni itse teosta, aviorikosta tekemästä. Mooses on käskenyt kivittää tuollaiset, mitäs sinä sanot?” He toivat naisen tähän tilanteeseen siksi, että he aikoivat saada Jeesuksen ansaan sanoistaan. Loukku siis oli nyt hyvin ovelasti viritetty.

Aviorikosta on vaikea tehdä yksin – missä oli toinen osapuoli? Lieneekö niin että hän seisoikin fariseusten joukossa? Jeesus kumartui kirjoittamaan sormellaan maahan, kenties hän kirjoitti syyttäjien nimiä. Sitten hän ojensi itsensä ja sanoi vastustajilleen: ”Se joka teistä on synnitön, heittäköön ensimmäisen kiven.” Jälleen hän kumartui kirjoittamaan maahan. Syyttäjät poistuvat yksi toisensa jälkeen. Nyt armo astuu kuvaan, nainen saa kuulla synninpäästön: ”Mene äläkä enää syntiä tee.”

Armo oli läsnä ihmisen muotoisena syntisten ystävänä. Hän on sama Armahtaja tänäänkin.

 

 

 

 

 

  Kuhmon
  Helluntaiseurakunta
  Rajakatu 5
  88900 KUHMO

  p. 044 206 3850